top of page

TENTANG GALERI

CERITA KITA

Kafe Galeri Seni Senso  is an art gallery cafe based in Jalan Tan Hiok Nee, Johor Bahru. Ia diasaskan pada 2017 oleh Catherine.  Kafe Galeri Seni Senso  menyediakan platform untuk artis tempatan, residen dan luar untuk mempamerkan karya mereka, serta bengkel pengayaan untuk belajar, menghargai dan menikmati seni.

 

Seperti yang ditunjukkan oleh nama syarikat,  Kafe Galeri Seni Senso  ialah gabungan galeri seni, bengkel dan kafe. Kami membantu mempromosikan kesedaran untuk orang ramai menghargai dan menyokong artis, terutamanya artis tempatan. Melalui ini, kami berharap dapat memupuk komuniti yang mempunyai jiwa yang sama, bukan sahaja untuk interaksi sosial, tetapi juga untuk membantu artis menyokong kehidupan mereka. Kami mencari individu yang berbakat dan memberi peluang kepada mereka untuk berkembang dan berkembang dalam dunia seni.

 

Kafe Galeri Seni Senso  juga menyediakan pelbagai bengkel seperti Bengkel Bunga Tekan, Bengkel Cyanotype, Bengkel Melukis, Bengkel Mewarna, dan sebagainya. Kami berharap dengan menyertai bengkel sebegini, generasi muda akan menghayati semangat sebenar gaya hidup seni dan boleh memberi kesan kepada adegan kreatif pada masa hadapan. Sesiapa sahaja dari semua lapisan masyarakat, sama ada orang baru atau amatur, boleh mengeluarkan potensi kreatif mereka sepenuhnya.

 

Kafe Galeri Seni Senso  menyediakan beberapa makanan, minuman dan pencuci mulut yang membolehkan orang ramai berehat dalam kehidupan yang sibuk ini. Kami mencipta makanan kami untuk menceriakan citarasa anda dengan cara yang menarik, sama seperti kami mencipta ruang kami untuk pengalaman yang lengkap. Kami juga melakukan usaha bersepadu untuk mencari pembekal yang boleh memberikan nilai dan kualiti yang menarik perhatian kami, serta citarasa kami.

gallery.png

PENGASAS

Catherine dilahirkan di Johor Bahru, Malaysia, pada tahun 1971. Minatnya dalam seni telah dicetuskan pada usia yang masih muda – dan ia berkembang menjadi semangat penuh untuk segala-galanya menjadi kreatif. Dalam cara kecilnya, dia berharap dapat berkongsi semangat kekeluargaan yang meletakkan senyuman di wajah kami dan memastikan kami meneruskan dengan inspirasi daripada kehidupan seharian.

 

Dia menamatkan Reka Bentuk Grafiknya di Kolej Universiti Saito di Akademi Reka Bentuk Grafik Saito. Pengalaman Catherine merangkumi pelbagai peluang pemasaran dan pengiklanan. Dia telah menghabiskan 13 tahun sebagai pereka di sebuah syarikat pengiklanan di Malaysia dan juga Singapura. Kedudukannya membolehkannya mempraktikkan konsep visual, menggunakan perisian komputer atau dengan tangan, untuk menyampaikan idea yang memberi inspirasi, memaklumkan dan memikat hati pengguna.

 

Selain itu, Catherine juga bekerja sebagai kurator galeri di White Box Gallery dan mempunyai pengalaman dalam mengajar seni. Dengan tenaga kreatif yang berkuasa, Catherine berjaya memulakan perniagaannya sendiri pada tahun 2017 dengan menjalankan kafe galeri seni, iaitu  Kafe Galeri Seni Senso  selepas lima tahun perancangan. Ia telah mengambil banyak keberanian dan keazaman untuk menguruskan kafe galeri seni dan terus mengembangkan kemahirannya sebagai seorang artis pada masa yang sama.

 

Catherine kini masih bersemangat untuk membuat seni berkesan yang boleh membawa aura positif kepada orang ramai dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Amalan seninya sering memberi tumpuan kepada alam semula jadi dan sentiasa menggabungkan media campuran dalam karyanya. Dia meneruskan gayanya yang luar biasa dengan semangat dan usaha yang hebat dan telah bertambah baik secara berterusan selama ini.

 

Catherine percaya bahawa seninya akhirnya boleh membawa mesej positif kepada penonton dan inilah yang mendorongnya untuk terus membuat seni.

Founder.png
ezgif.com-gif-maker.gif

FOLKLORE

Senso Art Gallery Café dinamakan sempena enam deria manusia. Penyepaduan enam deria dengan seni kreatif: penglihatan, bau, bunyi, sentuhan, rasa dan rasa, sedang meneroka cara baharu untuk mewakili seni melalui perasaan dan emosi sensual peribadi.

Sky

MATLAMAT KAMI

Misi
Kami berhasrat untuk menyediakan platform bagi artis untuk mempamerkan bakat mereka, dan menghubungkan orang ramai kepada seni dengan menggalakkan, menyokong dan memupuk bakat kreatif tempatan dan antarabangsa serta bakat yang ditentukan.

Penglihatan
Visi kami adalah untuk menjadi platform yang luar biasa dan kreatif untuk seni visual dan kraf di seluruh Malaysia dan antarabangsa.

Apa yang kami tawarkan

Suruhanjaya Seni

Kami menawarkan penciptaan karya seni, reka bentuk, mural dan sebagainya.

 

“Seni terlalu penting untuk tidak dikongsi”

Program Sukarelawan

Kami menawarkan penciptaan karya seni, reka bentuk, mural dan sebagainya.

"Kami bangkit dengan mengangkat orang lain"

Peruncitan (Seni & Kraftangan)

Kami menyediakan platform kerjasama untuk pencipta meningkatkan penglibatan pelanggan dengan produk mereka.

"Perkongsian bermakna "

Kafe

Kami adalah tempat di mana anda boleh menghargai dan menikmati makanan dan seni dalam persekitaran yang selesa sambil kami berusaha untuk membawakan pengalaman gaya hidup seni yang menyeluruh untuk pelanggan kami.

“Senso hidup anda”

Tunjukkan Hasil Kerja Anda

Art Exhibition

Pameran seni

Kami menyediakan platform yang sangat baik untuk artis mempamerkan karya mereka. Sebagai kurator, kami membantu mereka mengembangkan kerjaya seni mereka.

"Bagi Artis, masalah hebat yang perlu diselesaikan ialah bagaimana untuk menarik perhatian diri"

senso30.png

Pendidikan Seni

Kami menyediakan bengkel seni dan pelajaran seni untuk menyerlahkan potensi kreatif.

"Semua yang anda bayangkan adalah nyata"

bottom of page