top of page

Alan Chen

Profil peribadi

Flow of Nature 2.jpg

Alan Chen ialah seorang warga Cina kelahiran Malaysia dan pencinta alam. Sejak muda, dia sentiasa terpikat dengan pemandangan alam semula jadi yang epik seperti Cameron Highlands, Switzerland Mt. Titlis, Germany Mt. Matterhorn dan pergunungan di China, Jepun dan Korea. Sebagai seorang kanak-kanak, Alan terpesona dengan koleksi lukisan Cina bapanya dan mula melukis lukisan Cina "Shan Shui" menggunakan media yang berbeza seperti warna air, lakaran dan juga berus pen di atas kertas.  

 

Dia didedahkan dengan gaya lukisan barat, abstraksi dan kubisme semasa sekolah menengahnya di Singapura. Kecintaan kepada alam semula jadi semakin meningkat semasa zaman universitinya di Perth, Australia Barat. Perth ialah bandar yang hebat dengan alam semula jadi yang indah dan warna semula jadi yang terang seperti Sky Blue Skies, padang Daun Hijau dan matahari terbenam Labu.  

 

Selepas beberapa tahun di Malaysia, Alan memutuskan untuk menghidupkan semula semangat seni zaman kanak-kanak. Dia mula membuat penghormatan kepada lukisan titisan Jackson Pollock, seorang paainter barat yang hebat. Alan memutuskan untuk menggabungkan "Qi-Yun" bahasa Cina dengan ekspresi lukisan titisan dan melakukan satu siri abstraksi lukisan titisan daripada kreativitinya sendiri. Walau bagaimanapun, sebagai orang Cina, Alan merasakan emosi yang kuat untuk menggabungkan unsur Abstraksi Barat dan Cina. Pada 2019, Alan mula mengekspresikan "Shan Shui" bahasa Cina dengan sapuan berus dinamik, tekstur berat, imej bertenaga dan monokrom. 

bottom of page