top of page

Raymond Koh

Profil peribadi

Painting with Fire 10.jpg

Raymond Koh, warga Malaysia yang menetap di Johor Bahru ialah seorang pereka dalaman, pekerja sosial dan artis pyrography dengan pengalaman selama 30 tahun. Pertama kali diperkenalkan kepada pyrography pada akhir 70-an dan ia adalah cinta pandang pertama. Ia adalah perjalanan yang diajar sendiri sepanjang proses melalui proses percubaan dan kesilapan.

Kreativiti dan seni sentiasa menjadi bahagian asas dalam hidupnya. Mampu meluahkan fikiran dan perasaan dalaman dan memproyeksikannya ke dalam karya seni sememangnya satu pengalaman yang menggembirakan.

Dia kebanyakannya bekerja dengan kayu tetapi akhir-akhir ini telah menambah kertas cat air pada pembakarannya. Selain menghasilkan karya seninya sendiri, dia membuat pesanan tersuai mengenai pelbagai topik yang diminati. ''Hutan liar adalah kegemaran saya tetapi suka bekerja dengan subjek lain seperti potret. Namun begitu, saya tidak membiarkan keutamaan ini membataskan saya kerana matlamat utama saya adalah untuk menjadi seorang artis yang serba boleh dan cemerlang.'' kata Raymond

Pyrography masih hampir tidak diketahui di Johor dan hasrat terbesar beliau adalah untuk berkongsi keindahannya dengan orang ramai dengan mengadakan bengkel dan mengadakan pameran.

bottom of page