top of page

Lawrence Loh

Profil peribadi

lawrence 5.jpg

Lawrence, dilahirkan dan dibesarkan di Perak, Malaysia meneruskan minatnya dalam seni halus di Institut Seni Perak (PIA), institusi pertama dalam bidang seni tinggi di Perak yang meningkatkan kemahirannya dalam seni komersial atau reka bentuk grafik. Beliau memperoleh pensijilan di bawah bimbingan artis terkenal dunia, Encik Wong Kean Choon dan mendiang Encik Tham Peng Choon, yang kedua-duanya berasal dari Ipoh.

Sejak itu, minat Lawrence dalam lukisan cat air berkembang dengan pesat. Selain cat air, dia juga menggunakan warna minyak dan pastel. Semasa dia mengambil jurusan Reka Bentuk Seni Bina, dia terpaksa mengetepikan minatnya dalam seni untuk beberapa waktu sementara dia membuat tanda untuk dirinya sendiri dalam industri reka bentuk dalaman. Selepas hampir 20 tahun, dia akhirnya berehat dari kerjanya untuk menghidupkan semula cinta dan minatnya terhadap seni.

 

Beliau kini terlibat secara aktif dalam beberapa kelab seni, iaitu keahlian global IWS (International Watercolor Society) & JSW (Johor Sketch Walk). Dia mengambil bahagian dalam  Kebanggaan Abu Rawash (Peraduan cat air antarabangsa ke-2 2018) dan terbaru di Historical Streets Of Kluang. 


Lawrence secara objektif bertujuan untuk membawa budaya dan menarik minat orang ramai Johor Bahru, Malaysia melalui karya seninya.

bottom of page